Uw zorg

10 jaar trombectomie in het UZA

Het UZA voerde 10 jaar geleden als één van de eerste Belgische centra een mechanische trombectomie uit bij een patiënt met een acute hersenberoerte. De destijds experimentele behandeling kende een hoge vlucht vanaf 2015 en is vandaag één van de belangrijkste draaischijven in de acute beroertezorg.

Dagelijks krijgen 52 Belgen een beroerte. Vanaf de eerste symptomen tikt de klok: hoe sneller de patiënt de juiste behandeling krijgt, hoe minder hersenweefsel er verloren gaat en hoe beter de vooruitzichten. Als gespecialiseerd beroertecentrum biedt het UZA niet alleen de meest geavanceerde behandelingen aan, maar ook revalidatie en coaching in de moeilijke weken en soms maanden erna.

10 jaar trombectomie in het UZA

Trombectomie is de grootste vooruitgang in de behandeling van acute beroerte sinds de intraveneuze trombolyse. Het is de neurovasculaire behandeling met de beste impact op de levenskwaliteit van de patiënt. Bij een trombectomie wordt de bloedklonter, die het herseninfarct veroorzaakt, via een katheter (dun busje) verwijderd.

Prof. dr. Voormolen voerde in 2010 als een van de eerste artsen in België een trombectomie uit. De behandeling bestond toen nog maar een tweetal jaar. De ingreep kende een hoge vlucht vanaf 2015, nadat studies hadden aangetoond dat een trombectomie veilig en efficiënt is.

Waar we in 2010 twee trombectomieën uitvoerden, doen we nu jaarlijks meer dan honderd trombectomieën per jaar, waarmee we tot de absolute koplopers in Vlaanderen behoren. We doen dit uiteraard niet alleen. We werken samen met ruim 15 centra die patiënten met een beroerte naar het UZA verwijzen voor een trombectomie. Daarna keert de patiënt terug naar het verwijzend centrum voor verdere beroertezorg.

Herbekijk hier het Online Herfstsymposium NVCA: ’10 jaar trombectomie in het UZA’.