Uw zorg

Anicells geeft celtherapie stevige boost

Anicells – een spin-off van het UZA en de UAntwerpen – heeft een fabricagevergunning gekregen voor geavanceerde geneesmiddelen op basis van celtherapie. Die worden gebruikt als immuuntherapie, onder meer tegen kanker.

Anicells is een spin-off van de Universiteit Antwerpen en het Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde (CCRG) van het UZA, dat al sinds 2005 een voortrekkersrol in celtherapie speelt. Bij celtherapie worden lichaamseigen cellen van de patiënt ingezet om bijvoorbeeld kankercellen aan te vallen.

Om celtherapieproducten te mogen produceren, is een fabricagevergunning nodig, afgeleverd door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Dat ziet toe op de kwaliteit en de veiligheid van de fabricage. Anicells kreeg een fabricagevergunning voor de productie van dendritische celvaccins. Die maken gebruik van dendritische cellen, de generaals van ons afweersysteem. Zij geven de T-cellen – de soldaten – instructies om ziekteverwekkers op te ruimen of onschadelijke stoffen op de huid, in de voeding en in de lucht te dulden. Eerst worden de voorlopers van dendritische cellen uit het lichaam van de patiënt gehaald, om ze daarna in het labo op te kweken en op te laden met stoffen die van de tumor zijn afgeleid. Dat celvaccin wordt dan bij de patiënt ingespoten, om zijn afweersysteem te mobiliseren en de tumorcellen op te ruimen.

Prof. dr. Zwi Berneman, hoofd van het CCRG: ‘De fabricagevergunning voor Anicells is een primeur en een mijlpaal. Het is het eerste Belgische centrum verbonden aan een ziekenhuis en een universiteit dat zo ver komt. Met de vergunning kunnen we onze voortrekkersrol in celtherapie nog versterken – zodat we nog meer patiënten met innovatieve behandelingen kunnen helpen.’

Lees hier het artikel met prof. Nathalie Cools, die Anicells leidt.

Lees meer in MagUZA