Uw zorg

Kinderwens na kanker

De behandeling van sommige kankers op jongere leeftijd kan een nadelig effect hebben op de vruchtbaarheid. Zowel voor vrouwen als mannen zijn er verschillende mogelijkheden om hun kinderwens te kunnen vervullen. Fertiliteitspreservatie of oncofreezing heet dat. In het UZA helpen we zo jaarlijks tientallen vrouwen en mannen om hun kans op kinderen te vrijwaren.

Dankzij de onco-conventie van 2017 worden de kosten van fertiliteitspreservatie of oncofreezing terugbetaald door het Riziv. Sindsdien zien we jaarlijks zo’n 50 patiënten in het UZA voor een intakegesprek. Ondanks corona heeft het fertiliteitscentrum in 2020 ongeveer evenveel procedures opgestart als in 2019. In september 2020 organiseerden we ook een webinar om Antwerpse oncologen en hematologen te informeren over het belang van oncofreezing en de verschillende beschikbare opties.

 

Patiënte Songul bewijst hoe belangrijk het is om patiënten vóór de start van hun kankerbehandeling te informeren over de mogelijke impact van kankerbehandelingen op de vruchtbaarheid en over de beschikbare opties voor fertiliteitspreservatie.

Songul (37) was 29 en pas getrouwd toen ze borstkanker kreeg. ‘Die eerste periode dacht ik alleen maar aan overleven. Met mijn kinderwens was ik totaal niet bezig. Maar prof. dr. Sevilay Altintas overtuigde me om eicellen te laten invriezen, voor het geval ik na de behandeling verminderd vruchtbaar zou zijn. Ik kreeg vervolgens chemotherapie, een operatie en bestraling. Daarna begon ik met antihormonale medicatie die me in een kunstmatige menopauze bracht. Die moest ik normaal tien jaar blijven nemen. Toch was ik er zeker van dat ik ooit nog mama zou worden. Mijn artsen in het UZA wisten hoe graag ik kinderen wilde. Uiteindelijk stelden ze voor om mijn antihormonale therapie na vijf jaar een jaar lang te onderbreken, onder medische begeleiding. Zo kon ik alsnog mijn kinderwens in vervulling brengen. Al na een paar maanden raakte ik op natuurlijke wijze zwanger. Na de bevalling mocht ik nog een paar weken borstvoeding geven, daarna moest ik opnieuw beginnen met mijn medicatie. Vandaag is mijn zoontje bijna twee, en gezond en wel. Ik ben enorm blij dat ik deze kans heb gekregen.’

Lees meer in MagUZA