Uw zorg

Robotchirurgie voor moeilijk te opereren pancreastumoren

Sinds maart 2020 kunnen patiënten met een pancreastumor in het UZA ook worden behandeld met robotchirurgie. Een gespecialiseerd robotteam voert de complexe ingrepen, die minder invasief zijn voor de patiënt, uit. De resultaten zijn gunstig: patiënten herstellen sneller en met minder complicaties, en vaak kan de chirurg een groter deel van de pancreas sparen.

Sinds juli 2019 is het UZA erkend als referentiecentrum voor pancreaschirurgie binnen een netwerk van Antwerpse en Waaslandse ziekenhuizen. Als een ziekenhuis beslist dat de patiënt pancreaschirurgie nodig heeft, wordt hij of zij naar het UZA verwezen. Het UZA organiseert dan een overleg met de verwijzende artsen en stippelt samen met hen het behandelplan uit. De complexe ingreep gebeurt in het UZA, maar hun voor- en nabehandeling volgen ze in een ziekenhuis dichter bij huis.

Om pancreastumoren te verwijderen, wordt er steeds vaker gekozen voor minimaal-invasieve chirurgie. Er bestaat al enkele jaren een trend om pancreasoperaties uit te voeren via kijkoperaties, maar sinds maart 2020 kan dat in het UZA ook met robotchirurgie. Een gespecialiseerd robotteam voert de complexe ingrepen, die minder invasief zijn voor de patiënt, uit. Door een driedimensioneel zicht en een grotere bewegingsvrijheid van de instrumenten kunnen we veel preciezer werken. Patiënten herstellen zo ook sneller en hoeven minder lang in het ziekenhuis te verblijven.

Lees meer in MagUZA

Sharing is caring.
Het UZA op social media.

De technologie gaat toch enorm vooruit. Fantastisch👍👏👏👏👌.Keun (Facebook)