Uw zorg

Veranderen en verbinden als rode draad

Op 1 maart testte een tweede Belg positief op het coronavirus. De patiënt werd voor symptomatische behandeling in het UZA in isolatie opgenomen op de corona-unit D1. De dagen en weken erna zagen we het aantal patiënten dat gehospitaliseerd moest worden snel stijgen. Het startschot van verandering en snel schakelen, maar vooral ook van verbinding en samenwerking.

Verpleegeenheid D1 is traditioneel de verpleegeenheid voor patiënten met longziekten, tropische ziekten en infectieziekten. Patiënten met een bewezen COVID-19-infectie hier opnemen was dan ook een logische keuze. Dankzij hun doorgedreven kennis en ervaring in long- en infectieziekten was het team goed voorbereid op de opvang van de eerste coronapatiënten. Bovendien konden ze rekenen op versterking uit alle hoeken van het ziekenhuis en ver daarbuiten.

Voor vermoedelijk besmette patiënten werd later een aparte transitafdeling ingericht. Snel zijn ook andere afdelingen klaargestoomd als corona-units. Op intensieve zorgen werd de capaciteit op het zwaartepunt van de eerste golf met 24 bedden uitgebreid, tot 69 bedden, zodat niet-COVID-gerelateerde dringende ingrepen niet in het gedrang kwamen.

Samen sterk…

Hoewel het voor alle medewerkers slopende weken waren, bleven ze boven zichzelf uitstijgen. Onze zorgverleners pasten zich steeds aan aan een dagelijks veranderende omgeving en sprongen ook op andere diensten bij om de druk te verlagen. Nieuw samengestelde teams raakten snel op elkaar ingespeeld, processen liepen vlot en patiënten konden nog steeds rekenen op een kwaliteitsvolle, veilige en humane zorg.

Om medewerkers te ondersteunen bij de snel veranderende realiteit, werd het buddy team in het leven geroepen. Een team van stafleden, coassistenten en studenten geneeskunde stond 7/7 klaar om collega’s uit alle hoeken van de organisatie te helpen met nieuwe procedures in hun specifieke context. Ze versterkten ook de pretriage in de inkomhal, waar ze patiënten met een besmettingsrisico naar hun afspraak begeleidden.

… tot over de muren heen

Gespecialiseerde artsen van het ITG, die ervaren zijn in het omgaan met besmettelijke ziekten, versterkten ons van in het begin in de screening, behandeling en opvolging van COVID-19 patiënten. Samen werkten we het nationale behandelprotocol voor COVID-19 uit. 

De dankbare band met ITG gaat al decennia terug, tot in 1987 om precies te zijn. Niet alleen in de klinische praktijk, ook onderzoeksmatig versterken we mekaar systematisch. Hoofdarts ITG Patrick Soentjens schetst in deze vlog kernachtig het gemeenschappelijke verleden, heden en de toekomst die door onze researchpistes mogelijks in het verschiet ligt.

Oud-studenten en oud-collega’s boden zich spontaan aan om onze teams te ondersteunen in de strijd tegen corona. Ook een externe vrijwilligers zorgden voor een extra duwtje in de rug waar nodig.

En zo creëert corona ook kansen; zorgpartners slaan de handen meer dan ooit in elkaar en zetten stappen naar een gezondheidssysteem van samenhorigheid en co-creatie.

Carrière switch

Fotografe Evi Polak besloot tijdelijk terug te keren naar haar vorige job: verpleegkundige op de spoeddienst van het UZA. Tussen de shifts door bracht ze o.a. haar collega’s op de spoed en op intensieve zorgen in beeld. Haar foto’s werden geselecteerd voor het Helsinki Photo Festival.