Uw zorg

Getest in de coco-unit

Midden februari raakten er in meer en meer landen mensen besmet met het coronavirus. Hoewel in ons land nog altijd maar één besmetting was vastgesteld, meldden steeds meer bezorgde mensen zich aan op de spoedgevallendienst voor een COVID-test.

Om de spoedafdeling niet volledig op te eisen en patiënten sneller te helpen, bouwde het UZA een aparte eenheid naast de spoedgevallendienst waar patiënten – volledig gescheiden van andere delen van het ziekenhuis – gescreend konden worden. Wanneer de toestand van de patiënt het toeliet, kon hij of zij na de test huiswaarts keren. Wie medische zorgen nodig had, werd in isolatie opgenomen in één van de twee referentiecentra UZA of UMC Sint-Pieter.

In het UZA waren er op dit ogenblik drie tot vijf bedden beschikbaar op de infectie-afdeling én op de afdeling intensieve zorgen voor de opname van COVID-patiënten. Bij een grotere instroom van patiënten lag een plan klaar om een grotere afdeling van het ziekenhuis af te sluiten.

 

Mobiele teststrategie: UZA brengt test tot bij patiënt

Begin mei zal het UZA de test ook tot bij de patiënt brengen. Patiënten met een geplande opname krijgen sinds 4 mei enkele dagen voor hun opname een thuisverpleegkundige van Altrio Thuisverpleging bij hen thuis voor een veilige thuisafname.

Een paar maanden later zal ook het mobiel testteam ‘coBUSters’ voor de eerste keer uitrijden om grote groepen ter plaatse te testen in scholen, woon-zorgcentra en andere instellingen.

 

Het PCR-team: de onzichtbare kracht in de strijd tegen corona

De stalen uit de corona-eenheid werden geanalyseerd in het PCR-labo van het UZA. Vandaag analyseren ze er nog tot zo’n 300 COVID-stalen per dag van patiënten met een geplande opname en UZA-personeel.

Laboranten Klara Mallants en Kailey Van De Velde: ‘De stalen worden eerst grondig voorbereid waarna de extractie kan gebeuren: we gaan op zoek naar het genetisch materiaal van de ziekteverwekker. Hiervoor nemen we een stukje RNA of DNA uit de cel en wassen storende elementen weg. De eigenlijke PCR-test voeren we uit aan de hand van een PCR-toestel. Het toestel vermeerdert het stukje RNA of DNA, zodat het makkelijker kan worden gedetecteerd. De test met het PRC-toestel duurt ongeveer anderhalf uur. Op het eind van het proces produceert het toestel een curve. Op basis van die curve zien we of een staal positief of negatief is.’

Maak hier kennis met het PCR-laboteam van het UZA.

Om de klinische labo’s te ontlasten, nam de overheid begin november het initiatief om acht universitaire labaratoria bij te bouwen die samen het nationale testplatform vormen. Lees hier meer over het nieuwe superlabo van het UZA/UAntwerpen.